Külsőrekecsin–Fundu Răcăciuni moldvai csángó falu

Egy moldvai csángó-magyar falu hétköznapjai, élete és történetei. A falu a Kárpátok moldvai lejtőin, Bákótól délre helyezkedik el a Rekecsin-patak forrásánál, a Szeret jobboldali dombjai között található, tizenkét kilométerre Rekecsin (Răcăciuni) község központjától. Csángó magyarok a falu lakosai, akik mind a mai napig az archaikus magyar nyelvet beszélik. Többnyire földműveléssel és állattartással foglalkoznak.

Friss topikok

  • kage: @Romania_ma: köszönjük és igyekszünk minél több dologról beszámolni itt is. (2012.02.19. 21:43) Ez Újesztendőben...

Címkék

Énekelés. Menünk énekelni!

2011.12.14. 22:04 kage

Külsőrekecsinben karácsonykor.

Az öregek még ismerik ezt az éneket. Csángó vidéken elterjedt, régi karácsonyi ének. Batranii mai cunoaste acest cantek. Cantec de Craciun de prin tinuturile Ceangaiesti.

A két éneket Szarka Fráncsiszkné Kati-tól vettem fel, aki múlt 60 éves. Elmondása szerint ezekkel járt énekelni az ő idejében. Kettő vagy három lány csoportosult és szürkülettől az éjféli miséig járták a falu minden házát a nagy tarisznyával a nyakukban. Mindannyiuknak megtelt a tarisznyájuk fontkaláccsal, és pereccel. A bátrabbak, utána is folytatták, de ez általában a fiúkra volt jellemző. (folytatjuk)

-Valentin-


...........................

Csángó betlehemes. Veress Sándor 1931.

Csángó betlehemes. Trunk, Veress Sándor 1931..jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsorekecsin.blog.hu/api/trackback/id/tr83463700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása