A húst megmossuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A karikára vágott hagymát zsírban áthevítjük (nem pirítjuk), majd hozzáadjuk a paprikát, fokhagymát, és köménymagot. Összekeverjük, és kevés vízzel felengedjük. Rövid forralás után beletesszük a húst, megsózzuk és lefödve pároljuk. Ha párolás közben a leve elfőtt, kevés vizet öntünk hozzá. 1 és negyedórai párolás után hozzáadjuk a káposztát, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Így pároljuk addig, amíg a hús és a káposzta puhulni kezd, majd hozzá adjuk a rizst és ezzel pároljuk készre. Tálalás előtt hozzákeverjük a tejfölt.
Ezt a receptet, sok másikkal, még nagymamám írta bele, a mostanra tiszta rongy, fiatalkori szakácskönyvébe. Azt mondja, lehet olajjal, baromfi, vagy disznóhússal készíteni, de a hagyományos, zamatos íz, csak a leírt formában bontakozik ki. Azoknak ajánlom, akik kedveli a régi ízeket. Egy borospince mellett, bográcsban elkészítve kitűnő.
Hozzávalók:
80 dkg marhalapocka
50 dkg savanyú káposzta
15 dkg vöröshagyma
10 dkg zsír
6 dkg rizs
4 dl tejföl
pirospaprika, fokhagyma, köménymag, só
A receptet beküldte: csiga4dada a Tutireceptek részére.