Külsőrekecsin–Fundu Răcăciuni moldvai csángó falu

Egy moldvai csángó-magyar falu hétköznapjai, élete és történetei. A falu a Kárpátok moldvai lejtőin, Bákótól délre helyezkedik el a Rekecsin-patak forrásánál, a Szeret jobboldali dombjai között található, tizenkét kilométerre Rekecsin (Răcăciuni) község központjától. Csángó magyarok a falu lakosai, akik mind a mai napig az archaikus magyar nyelvet beszélik. Többnyire földműveléssel és állattartással foglalkoznak.

Friss topikok

  • kage: @Romania_ma: köszönjük és igyekszünk minél több dologról beszámolni itt is. (2012.02.19. 21:43) Ez Újesztendőben...

Címkék

Moldvai csángó karácsonyi énekek

2011.12.12. 21:47 kage

Az egész falu zengett

Nagyon szép volt karácsony estéjén. Egész falu zengett. Oan karácsonyi énekekvel, olyan szép volt hallani, jó volt hallani, mi a mennyországba lettünk volna.

De még jobban szerettem, mikor elkezdték mise után aztán szüleink, felnőttek énekelni, csokorba, nagyon szépen énekelték a Csordapásztorokat, Kelj fel keresztény lélek. Nekik ugye más volt a hangjuk, nem mint nekünk, a gyermekeknek de mindegyiknek megvolt az ő szépsége.


Sajnos a templomba az én koromba csak románul énekeltünk ilyen karácsonyi énekeket, magyarul csak a házaknál. Felkerestük a rokonjainkat, met tőllük kaptunk többet. Gyermekek azok annak örvendtek legjobban, ha kaptak valamit.

Nyisztor Ilona, Pusztina: Moldvai csángó karácsonyi énekek

A hagyományos világban karácsony estéjén és éjszakáján hangos énekszó töltötte be a falvakat, a házról házra járó énekes csoportok újra és újra himnikus lelkesedéssel adták hírül a valósággá lett csodát. Az énekesek előtt minden kapu nyitva volt, az egész közösség egy emberként örült és ünnepelt.
Nyisztor Ilonka énekes ezen a kiadványon személyes emlékként idézi meg gyermekkora karácsonyait, és énekli el azokat a jól ismert énekeket és köszöntőket, amelyek karácsony éjszakáján, sötétedéstől kora hajnalig a moldvai csángók falvaiban, az „énekelés” népszokása alkalmával elhangzottak.

Rekecsini híd alatt...

Rekecsini híd alatt....JPG

Köszönet a képért

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsorekecsin.blog.hu/api/trackback/id/tr153458978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása