Külsőrekecsin–Fundu Răcăciuni moldvai csángó falu

Egy moldvai csángó-magyar falu hétköznapjai, élete és történetei. A falu a Kárpátok moldvai lejtőin, Bákótól délre helyezkedik el a Rekecsin-patak forrásánál, a Szeret jobboldali dombjai között található, tizenkét kilométerre Rekecsin (Răcăciuni) község központjától. Csángó magyarok a falu lakosai, akik mind a mai napig az archaikus magyar nyelvet beszélik. Többnyire földműveléssel és állattartással foglalkoznak.

Friss topikok

  • kage: @Romania_ma: köszönjük és igyekszünk minél több dologról beszámolni itt is. (2012.02.19. 21:43) Ez Újesztendőben...

Címkék

Csángó Néprajzi Múzeum, Zabolán

2011.12.10. 21:02 kage

Rekecsinben is fontos lenne egy ilyen ház létrejötte, ahol kézzelfogható lenne a szőttesek, varrottasok a népművészet változatos színes világa, ki is lett szemelve egy régi ház, de sokat kell még dolgozni, hogy létrejöhessen. Beszámolunk mindenről, de ha bárkinek van segítsége, ötlete szívesen veszik.

fn tajhaz.jpg

.................................

A Csángó Néprajzi Múzeum Pozsony Ferenc, egyetemi tanár magángyűjteményéből született meg. Pozsony Ferenc egy XX. század elején épített zabolai faházban 1974-ben tájházat alapított.

A tájház telkén, egy csűrszerű épületben 2003. szeptember 14-én nyitották meg az első állandó kiállítást Moldvai csángó magyarok hagyományos népművészete címen. Az intézmény kezdeményezői 2004-ben alapították a Pro Museum Egyesületet, ez a tájház és a csángó gyűjtemény tulajdonosa, működtetője. A zabolai Csángó Néprajzi Múzeum 2005-ben betagolódott a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum szerkezetébe, mely biztosítja e külső részleg szakmai és intézményes felügyeletét. Az intézmény elsősorban a Moldvában élő csángó magyarok tárgyi és szellemi kultúráját gyűjti, rendszerezi és jeleníti meg. A Csángó Néprajzi Múzeum földszintjén hagyományos gorzafalvi, lészpedi és pusztinai lakásbelsőket, egy gorzafalvi fazekas műhely eredeti felszerelését, munkaeszközeit és termékeit lehet megtekinteni. Az állandó alapkiállítás keretében pedig a moldvai csángó magyarok születéstől halálig terjedő, szakrális és profán tárgyakkal szemléltetett életútja követhető nyomon.

A székely házban a látogatók megismerkedhetnek Zabola hely- és kultúrtörténeti emlékeivel, Basa- és Mikes családhoz fűződő képekkel, tárgyakkal és dokumentumokkal. Ugyanitt megtekinthetők XVI–XIX. századi kandallócsempék, a közelmúlt helyi viseletei, a népi kézművesség szerszámai és termékei, az első és a második világháború emléktárgyai valamint egy gazdacsalád tisztaszobájába, mely az 1930-as évek helyi lakáskultúráját tükrözi.

Az érdeklődők szakmai tájékozódását honismereti, néprajzi könyvtár és archívum segíti.

Zabola_Tájház.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsorekecsin.blog.hu/api/trackback/id/tr563454220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása